APB Advies en Techniek
Hét adres voor elektronica componenten en oplossingen voor kleine projecten!

Tips en trucs

Op deze pagina worden vanaf september 2020 regelmatig handige "weetjes" geplaatst. Dat zal vaak iets zijn wat ik tegenkom bij een project.


September 2020; maximale stroom Microchip PIC.

Klein project waarbij ik mij afvroeg hoeveel stroom ik kon gebruiken per poort en in totaal met mijn PIC processor. De datasheet erbij gepakt van de PIC16F1829-E/P. E staat voor extended m.b.t. de temperatuur range; -40 graden Celcius tot 125 graden Celcius. Er is ook een PIC16F1829-I/P (I staat voor industrial, max 85 graden Celcius), maar wat is het verschil tussen de toch al aanwezige E/P versie en de I/P versie behalve de maximale temperatuur?

Er blijkt een groot verschil in de stroom die maximaal gebruikt mag worden, niet per pin (source/sink) maar wel ten aanzien van de stroom die maximaal de Vdd (+V) in mag en de stroom die maximaal de Vss (0V) uit mag. De datasheet zegt in de "absolute maximum ratings" daarover het volgende.

Max current out of Vss pin bij de I/P versie 85mA, E/P versie 35mA. Max current into Vdd pin bij de I/P versie 80mA, E/P versie 30mA. De maximale stroom kan op sommige punten dus flink verschillen, niet alleen bij verschillende PIC processors, maar ook in verschillende uitvoeringen van hetzelfde processortype.

De tip ligt voor de hand: Lees de Data Sheet!